Kitesurfing för nybörjare - En komplett guide för dig som ny kitesurfare

Tyckte du att det här blogginlägget var användbart? Gilla och dela den gärna  med dina vänner.

Kitesurfing är en av de mest spännande vattensporter som finns. Men hur kommer man igång som nybörjare? Var kan du lära dig kitesurfa? Hur lång tid tar det att lära sig? Är det farligt? Den här guiden tar dig igenom de vanligaste frågorna om kitesurfing. Christian Leth och Tobias Mårtensson, båda kitesurfinstruktörer på Frozen Palm Tree (kitesurfskola i Danmark), kommer att ge dig råd genom guiden. Följ den här guiden så kommer snart att se ut som ett proffs!

Se: "Det här är kitesurfing" som en inspiration för sporten

Kitesurfing för nybörjare:

En komplett guide för dig som är ny kitesurfare.

 1. Vad är kitesurfing?
 2. Är kitesurfing svårt?
 3. Är kitesurfing säkert?
 4. Vilka är farorna med kitesurfing och hur kan jag undvika dem?
 5. Är kitesurfing lätt att lära sig?
 6. Vilka färdigheter behöver jag för att kitesurfa?
 7. Måste jag vara i god form för att lära mig kitesurfa?
 8. Hur gammal måste jag vara för att lära mig kitesurfa?
 9. Ska jag ta en kurs i kitesurfing?
 10. Hur lång tid tar det att lära sig kitesurfa?
 11. Ska jag ta privatlektioner eller grupplektioner?
 12. Hur många lektioner behöver jag innan jag kan kitesurfa själv?
 13. Vad ska jag leta efter när det gäller kitesurfingskolor och instruktörer?
 14. Vad vill jag lära mig på en kitesurfingkurs?
 15. Kan instruktionsvideor och böcker om kitesurfing ersätta en riktig kitesurfingkurs?
 16. När ska jag köpa min egen kiteutrustning?
 17. Kan jag köpa begagnad kiteutrustning?
 18. Måste jag vara godkänd för att surfa utan instruktör?
 19. Ska jag kitesurfa med andra eller ensam?
 20. Vilka kitesurfing stilar finns det?
 21. Hur man lär sig att läsa väderprognoser för kitesurfing

Slutsats

1. Vad är kitesurfing?

Vad är kitesurfing? Kitesurfing är en vattensport som har inslag av wakeboarding, vindsurfing och paragliding kombinerat i en enda sport. Kitesurfare använder en drake och en bräda för att surfa på vattnet. Allt du behöver är vind och vatten, vilket innebär att du kan segla i laguner eller på havet. Det behöver inte vara vågor, men du kan göra det. Men vi är nybörjare och måste börja långsamt.

Många nybörjare frågar ofta: finns det någon skillnad mellan kitesurfing och kiteboarding? Svaret är nej. Kitesurfing och kiteboarding är synonymer för samma sport. I den här guiden kallar vi sporten kitesurfing.

et kitesurfing board

Det finns många olika stilar av kitesurfing (se fråga 20). Du kan göra snabba framsteg när du väl behärskar grunderna. Som att surfa utan instruktör och segla mot vinden, efter det kommer du att lära dig att hoppa och prova några tricks, men det kommer senare. Senare kanske du vill fokusera på en viss stil, t.ex. vågsurfing, speedracing eller wakestyle. Vi kommer att gå in på de olika stilarna i den här bloggen.

Vanligtvis börjar nybörjare med freeride, som också är den mest populära kategorin.

2. Är kitesurfing svårt?

Kitesurfing kan vara hur komplicerat som helst när det gäller olika tekniker och tricks. Det kan vara ännu svårare om du inte vet vad du gör. Därför rekommenderar vi också alla som är intresserade av sporten att gå en kurs. Naturligtvis kan det se skrämmande ut när proffs gör vilda trick eller hoppar 20 m i luften och får det att se lätt ut. Men jämför inte dig själv med någon som har kitesurfat i flera år, även proffsen började som nybörjare.

3. Är kitesurfing säkert?


Kitesurfing blir säkrare för varje år. Kitesurfingutrustning har blivit mycket säkrare än tidigare. Numera har alla drakar ett säkerhetssystem som standard. Du kan t.ex. ta bort din kite om det behövs. Använd därför den senaste utrustningen som du har råd med för att få en bra upplevelse och gå en kurs. Utan en kurs kan kitesurfing vara farligt för dig själv och andra.

En kitesurfer som laver et hop


4. Vilka är farorna med kitesurfing och hur kan jag undvika dem?


Den största faran är du själv om du kitesurfar på egen hand utan att ha gått en kitesurfingkurs. Du är inte bara en fara för dig själv, utan även för alla andra runt omkring dig.. Dessutom finns det andra saker som kan gå fel. Till exempel att använda gammal utrustning som är i dåligt skick, att inte känna till kite-reglerna, att inte vara medveten om sin omgivning, att få panik om något går fel och att inte veta hur man räddar sig själv.

5. Är kitesurfing lätt att lära sig?


Det finns en allmän konsensus, bekräftad av Christian Leth och Tobias Mårtensson, att kitesurfing är en av de enklaste surfsporterna att lära sig.. Naturligtvis måste du anstränga dig, särskilt på din nybörjarkurs, eftersom ingen kommer att göra det åt dig. Du bör dock kunna kitesurfa på egen hand efter 6-15 timmars lektioner.. Under kursen kommer du att utvecklas snabbt och det kommer säkert att hjälpa dig att få smak för sporten.

Se alla våra kurser i kitesurfing här.

6. Vilka färdigheter behöver du för att kitesurfa?

De som vill lära sig kitesurfa är ofta helt nya inom vattensport. Därför börjar lektionerna från början om du inte har någon erfarenhet av vatten- eller brädsport. Detta innebär att kitesurfing inte kräver några särskilda färdigheter från din sida. Av säkerhetsskäl är det dock bra om du kan simma. "Du måste kunna simma om du ska ge dig ut på djupt vatten", säger Christian Leth och tillägger att "om du har prövat brädsporter eller seglat tidigare är det lättare för dig att lära dig kitesurfa, men det är inget krav".

en nybegynder til kitesurfing

7. Måste man vara i bra form för att kunna kitesurfa?

Du behöver inte vara i bra form för att lära dig kitesurfa. Kitesurfing handlar mest om koordination och inte om styrka. Din kitesurfingutrustning är lätt och draget från kiten kommer genom din sele. Det betyder att du inte behöver vara en bodybuilder för att styra draken. Faktum är att barn så unga som 7 år kan börja kitesurfa.. Om du har tur kan du kanske se en 77-åring kitesurfa. Du kommer att kunna se kitesurfare surfa i timmar om de älskar sporten. Tobias Mårtensson säger: "Ju bättre kondition du har, desto lättare blir det för dig att utöva sporten." Han tillägger: "Kitesurfing får dig i form". Att vara i god form hjälper dig att utvecklas och förebygger skador. Det sista du vill är att bli skadad tidigt i din kitesurfingkarriär.

8. Hur gammal måste jag vara för att kitesurfa?

Det finns ingen åldersgräns för att kitesurfa. När du är på plats kommer du därför att se barn, unga och gamla kitesurfa. Vi har sett barn så unga som 7 år och vuxna så gamla som 88 år kitesurfa, vilket är fantastiskt! Vanligtvis börjar barn mellan 5 och 10 år gamla med 2 eller 3 m2 stora trainerkites, medan vuxna hoppar över trainerkites. Vi ser dock att ungdomar i början och mitten av tonåren lär sig sporten snabbt eftersom de har rätt färdigheter och tålamod att lära sig. Men bli inte avskräckt om du ser många unga människor surfa - du kan fortfarande lära dig även om du ser dig själv som gammal ;)

9. Bör jag ta en kitesurfingkurs?

Ja, alla nybörjare bör gå en kurs i kitesurfing säger Christian Leth. Det är nästan omöjligt att lära sig kitesurfa på egen hand. I själva verket tar du själv en risk och riskerar att skada andra runt omkring dig eftersom du inte vet vad du gör. "Utan en bra instruktör" tar det mycket längre tid att lära sig sporten. Du kan också förstöra din dyra nyinköpta utrustning, eller ännu värre skada dig själv, vilket skulle vara en dålig start på din kitesurfingkarriär. Om du deltar i grupplektioner har du dessutom redan några surfkompisar att gå ut med efteråt. Kort sagt, en nybörjarkurs är nödvändig för din utveckling och säkerhet och du kommer att tacka dig själv senare. Se alla våra kurser i kitesurfing här.

kitesurfing teori undervisning

En grupp elever, för en teoretisk lektion på Frozen Palm Tree / Amager kitesurfingskola


10. Hur lång tid tar det att lära sig kitesurfa?

De flesta nybörjare behöver 9-12 timmars undervisning innan de kan kitesurfa på egen hand. Vanligtvis kommer du att få teori- och praktiska lektioner på plats, dessa lektioner är antingen privata eller i grupp. De kommer att spridas ut över några dagar, vilket innebär att du kan kitesurfa inom en vecka. Om du redan har erfarenhet av vatten- eller brädsporter kan du kanske kitesurfa efter en dag.

Efter kursen har du kunskaper och färdigheter som gör att du kan utöva sporten på egen hand på ett säkert sätt. Båda till att kunna analysera vädret och göra en självräddning på vattnet.

11. Ska jag ta en privat kurs eller en gruppkurs?

Om du vill göra framsteg så snabbt som möjligt rekommenderar vi att du tar en privatkurs. Ta annars reda på vilken typ av grupplektioner kitesurfskolan erbjuder, men helst inte fler än fyra personer per instruktör. Det finns kitesurfingskolor som erbjuder lektioner för fler än 10 elever. Priset kan vara lägre än privatlektioner, men läraren har också mindre tid för dig och samtidigt lär sig alla i olika takt, vilket innebär att dina framsteg förmodligen kommer att vara långsammare än om du hade tagit en privatkurs. På så sätt kommer du ändå att få betala mer pengar för undervisningen än om du hade haft en privat kurs. Så spara dig själv frustrationen och köp semiprivat (2personer) eller privatundervisning (1 person).

Se alla våra kurser i kitesurfing här.


12. Hur många kurstimmar behöver jag innan jag kan kitesurfa på egen hand?

Många nybörjarlektioner tar mellan 6 och 20 timmar, beroende på vad kite-skolan erbjuder. Vissa lär sig snabbare än andra, men du bör åtminstone kunna göra en vattenstart innan du kan kitesurfa på egen hand. Du bör dock räkna med att det tar 3 dagar att slutföra en nybörjarkurs. När du har avslutat en kurs rekommenderar vi att du de första gångerna du är ute har någon som ser efter dig, för säkerhets skull.

tre kitesurfere med kites og kitesurf boards

13. Vad ska jag leta efter när det gäller kiteskolor och instruktörer?

Innan du väljer en kitesurfingskola bör du kontrollera om det finns någon i ditt område. Kontrollera sedan om de är godkända och certifierade enligt internationella eller nationella regler. (Internationellt: IKO; Nationell: BKSA (STORBRITANNIEN), VDWS (Tyskland), Danska seglarförbundet (Danmark)).

Det räcker inte att se om de är certifierade och godkända, du vill lära dig av någon som brinner för sporten. Det bästa sättet att göra detta är att ringa till kite-skolan eller instruktören och prata med dem. (Om du ringer till skolan, be att få tala med en av instruktörerna). Fråga dem om vad som helst. Hur länge de har hållit på med sporten och hur länge de har undervisat. Någon som brinner för sporten svarar gärna på dina frågor och ser till att du får en bra upplevelse.

När du är nästan säker på vilken skola du ska välja kan du gå förbi deras kontor och prata med dem. Se om det finns en kemi mellan er, du kommer att ha mycket lättare att lära dig av en person som du kan relatera till.

14. Vad lär jag mig på en kitekurs?

Beroende på vilken kitesurfingskola du väljer är kursen uppdelad i olika kategorier (antingen erbjuds privat- eller grupplektioner). • Teoretisk undervisning
 • Praktisk utbildning (på land och på vattnet).
 • Segling med bräda (på egen hand)

Vid Frozen Palm Tree och Amager kiteskola, (kitesurfingskolor i Danmark) är undervisningen uppdelad mellan teori och praktik.

Christian Leth förklarar: " I den teoretiska fasen, som tar två timmar, går vi igenom vad kitesurfing är. Du kommer också att lära dig att förstå väderprognoser, få tips om säkerhet och vi kommer att ge dig (video-)material som du kan titta på hemma (före de praktiska lektionerna).

Här får du veta mer om:

 • Kitesurfing-säkerhet (förståelse för sporten och utrustningen)
 • Gör övningar med draken
 • Säkerhetskontroll av din kitesurfingutrustning
 • Analysera en plats, är den säker för kitesurfing?
 • Hur man sätter upp och packar kiten
 • Vanliga misstag och vad du ska göra om en olycka inträffar
 • Vilken utrustning du behöver för olika väderförhållanden

15. Kan kitesurfinginstruktionsvideor och böcker ersätta en riktig kitesurfingkurs?

Nej, instruktionsvideor och böcker kan inte ersätta en riktig kitesurfingkurs. Gå inte ut på egen hand efter att ha tittat på några enkla videor eller läst en bok. Du är en fara för dig själv och din omgivning. Naturligtvis är gratis kitesurfingvideor på nätet billigare än en kitesurfingkurs, men det är nästan omöjligt att lära sig kitesurfing på egen hand. Böcker och videor kan hjälpa dig att lära dig snabbare. Om du tittar på några videor om kitesurfing kan det hjälpa dig att förstå instruktörens information bättre före nästa kurs. Om du går en kurs, fråga din lärare, de är där för att hjälpa dig.

16. När ska jag köpa min egen kitesurfingutrustning?

Vi rekommenderar inte att du köper utrustning innan du har gått en kitesurfingkurs.

När du kan kitesurfa själv. Det är dags att skaffa egen utrustning. En sak att tänka på är hur mycket tid du har för kitesurfing på vecko-, månads- eller årsbasis (ta hänsyn till väderförhållanden). Om du älskar sporten och har möjlighet att kitesurfa några timmar i veckan eller i månaden rekommenderar vi att du köper din egen utrustning. Nedan kan du se ett paket för nybörjare som består av kite, bräda och bar (med linor).

en begynderpakke til kitesurfing

17. Kan jag köpa begagnad kiteutrustning?

Vi rekommenderar inte att du som nybörjare köper begagnad kitesurfingutrustning.. "Som nybörjare vet man inte vad man ska leta efter när det gäller kvalitet och säkerhet. Du sparar förmodligen pengar till en början, men du kommer att få betala det dubbla när du upptäcker att brädan till exempel är av dålig kvalitet. Om du verkligen vill ha en begagnad utrustning bör du be en vän eller en erfaren kitesurfare granska utrustningen innan du köper den. Annars ska du skaffa den senaste utrustningen som du har råd med, om det inte är möjligt - köp drakar från året innan, eftersom de ofta är 30-50 % billigare än originalpriset. Kitesurfingutrustning och särskilt kites utvecklas snabbt, så en begagnad kite från vem vet vilket år kan vara föråldrad när du köper den.


18. Måste jag vara certifierad för att surfa utan instruktör?

Normalt behöver du ingen licens eller certifikat för att kitesurfa utan instruktör, men vi rekommenderar att du efter avslutad kurs talar med din instruktör om huruvida du är redo att kitesurfa på egen hand. Tänk på att vissa områden kräver tillstånd för att kitesurfa där, så vi uppmanar dig att alltid kontakta lokalbefolkningen innan du börjar kitesurfa någon annanstans. Vi rekommenderar också att du skaffar en försäkring om du inte redan har en om du skadar någon eller skadar deras utrustning.


19. Ska jag kitesurfa med andra eller ensam?

Kitesurfa aldrig ensam. Man vet aldrig vad som kan hända på vattnet. Därför är det alltid bra att vara fler som är ute och kitesurfar tillsammans, så att man kan hjälpa varandra om något går fel.


20. Vilka kitesurfing stilar finns det?

Det finns många olika stilar av kitesurfing. Den mest populära är freeriding. Freeriding är vad du känner för: prova nya trick, hoppa så högt du kan eller bara surfa fram och tillbaka. Nedan följer en översikt över de olika stilarna inom kitesurfing:

 • Freeriding - är vad du känner för att göra: prova nya trick, hoppa så högt du kan eller bara surfa fram och tillbaka.
 • Vågsurf - Kitesurfing blandas med vanlig surfing. Kitesurfaren surfar på vågorna och använder en vanlig surfbräda i stället för en kiteboard.
 • Wakestyle - Här ligger fokus främst på "unhocked" trick. Disciplinen har lånat element från wakeboarding och platt vatten är perfekt för denna disciplin. Många unga människor älskar denna form av kitesurfing.
 • Freestyle - Kitesurfaren försöker hoppa så högt som möjligt samtidigt som han eller hon utför ett trick i luften. Den här stilen används ofta i tävlingar.
 • Big Air - I big air är väderförhållandena hårda och kitesurfaren utför trick med stor risk för att skadas. Tricken är olika varianter av "megaloop" varianter.

et kitesurf trick der heder raley

Hur högt hoppar kitesurfaren?

21. Hur man lär sig att läsa väderprognoser för kitesurfing

I alla vindsporter behöver du grundläggande kunskaper om vinden. Om du vill få ut det mesta av din tid och känna dig säker på vattnet när du kitesurfar. Vädret kan förändras på några sekunder, och det är inte ovanligt att vinden ökar kraftigt, bokstavligen på ett ögonblick.

Var förberedd, kolla vindprognosen varje gång innan du åker ut, så har du lite mer kunskap om hur förhållandena ser ut när du är på väg ut på vattnet.

Slutsats

I den här guiden för nybörjare. Vi har gått igenom de 20 vanligaste frågorna om kitesurfing. Vad är kitesurfing, varför du ska gå en kitesurfingkurs, hur du väljer en kitesurfingskola och du har fått en introduktion till de olika stilarna inom kitesurfing.

Nu när du har läst den här guiden är du redo att anmäla dig till en kite-kurs. Vilket är det första knepet du lär dig?

Se alla våra kurser i kitesurfing här.

Vi ses på vattnet!

Tyckte du att det här blogginlägget var användbart? Gilla och dela den gärna med dina vänner.

Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras