Vad bör du tänka på när du köper din första kitesurfingutrustning?

Det här blogginlägget handlar om vad du bör vara uppmärksam på när du som nybörjare köper din första drake. Om du letar efter kitesurfutrustning för nybörjare, kanske du vill besöka vår kitesurfingbutik i Köpenhamn. Är du osäker på vilken drake som passar dig? Så låt oss guida dig så att du kan vara säker på att få rätt utrustning. Adressen till vår butik hittar du längst ner på sidan

Tyckte du att det här blogginlägget var användbart? Gilla och dela den med dina vänner.

kitesurfutrustningen börjar


Man vill ha en drake som är stabil, lätt att gå i motvind och då måste den ha så stort vindområde som möjligt. Tro inte på allt de skriver på olika chattforum eller facebookgrupper om hur bra den här eller en annan drake är. Du vill inte börja med en drake som hindrar din utveckling. Du vill börja med en drake som du kan utvecklas på och ha under en längre tid. Det är viktigt att notera att du självklart kan utvecklas oavsett vilken drake du köper. Men att köpa rätt drake första gången kommer att underlätta din utveckling inom sporten.

Hyr eller köp kitesurfingutrustning:

Att hyra drakutrustning kan vara ett bra sätt att komma igång med sporten och det finns även fördelar:


  • Du har möjlighet att prova olika märken och hitta den drake som passar dig bäst.
  • Det är lättare att resa med. Du kan alltid hyra utrustning när du kommer till platsen.

Vi hyr även utrustning själva, så skriv till oss om du är intresserad av att hyra utrustning.


Om du bara kitesurfar en vecka om året kan det vara bra att hyra utrustning. Om du redan planerar att kitesurfa mycket och bor nära en plats bör du överväga att köpa din egen kitesurfingutrustning.


Vi rekommenderar också att du köper din egen drakeutrustning eftersom:


  • Det är billigare i längden. 2 veckors hyra av utrustning kostar ca. samma som 1 drake.
  • Du kan gå ut och surfa när du vill.
  • Det är lättare att utveckla med egen utrustning, då det inte är en ny drake varje gång.

Om du bestämmer dig för att köpa din egen utrustning är frågan bara...


Ny eller begagnad kitesurfingutrustning?


Ny kitesurfingutrustning:

Ny utrustning blir alltid dyrare att börja med, den kan kosta mellan 10 000-15 000 DKK bara för en drake. Så frågan är mer om man har råd.


Om du har råd bör du överväga att köpa ny utrustning. Fördelarna är bland annat att du är säker på att utrustningen inte går sönder och om det är problem med utrustningen har du märkets garanti att de täcker det.

Du hittar alla våra drakar här .


Begagnad kitesurfingutrustning

Begagnad utrustning blir billigare, du kan ofta för ett bra pris direkt efter eller i början av säsongen när kitesurfare, kiteskolor och kitebutiker måste sälja av sina gamla prylar för att ha råd med nästa års modeller.
Ibland är året underordnat, man kan få en gammal drake som nästan aldrig används, å andra sidan kan man även få en drake från förra året som är sliten och har flera olika reparationer.
Våra rekommendationer är att köpa en drake som är i gott skick, även om det är en äldre drake. När du börjar kitesurfa kommer du först att kasta den hårt i vattnet och därför kan den gå sönder. Du kan missa ganska många pass för att din drake var trasig eller läcker, samtidigt kan det också vara farligt om en drake är väldigt sliten eftersom du aldrig vet när en lina eller draken kan gå sönder.
Vi rekommenderar inte att köpa drakar äldre än 2012, eftersom det har hänt så mycket med tekniken och säkerhetssystemen sedan dess – dessutom finns det en chans att draken är väldigt sliten.

Hur kontrollerar du om begagnad utrustning är i gott skick:


Baldakin : Börja med att kontrollera kapellet (duken), se om materialet är slitet eller om det finns andra defekter. Om materialet har bristningar eller materialets färger är mindre framträdande betyder det att satsen har använts ganska mycket. Man kan även ställa draken i solen eller framför lite ljus och se om det skulle bli några små hål i duken, dessutom kolla runt framkanten och mittstaget då man ofta förbiser hålen här.


Framkant : Kontrollera framkanten och se om det skulle bli några hål eller andra skrämmande förhållanden. Om du kan se blåsan genom hålen bör du få den reparerad omedelbart.


Läckage : Det bästa sättet att kontrollera om satsen läcker är att pumpa upp satsen hårt och lämna den i några timmar, se till att ventilen du får stänger ordentligt.


Reparationer : Om det finns några större skador på draken, låt en professionell segelmakare fixa det. Drakar med reparationer blir också billigare att köpa.


Pigtails / tränsar / trissor : Kontrollera om det skulle vara några skador, om de är mycket slitna betyder det också att satsen har använts mycket.Drakstorlek

När du väljer storlek på din drake bör du tänka på tre saker:

Din vikt : Storleken på din drake beror på hur mycket du väger. Så en tyngre kitesurfare kommer att ta en större drake än en mindre kitesurfare, även om det är samma väderförhållanden. De flesta drakmärken har en drakstorlekstabell. Så det kommer att vara ett bra ställe att få en överblick, annars rekommenderar vi att du alltid frågar var du köper din drake och låter dem guida dig i förhållande till dessa 3 faktorer


Du bör också fundera över hur platsen du kitesurfar på är, blåser det ofta mycket eller kanske blåser det inte så mycket. Till exempel här i Köpenhamn blåser det inte så mycket, så här skulle det vara bra att ha en större drake till exempel. a 12 m. Bor du däremot nära en plats där det ofta blåser mycket så vill du ha en mindre drake, till exempel en 9 m. Det är alltid en bra idé att fråga lokalbefolkningen eftersom de skulle ha information om platsen som väderprognosen inte har.


Kan du ha en drake för alla väderförhållanden

Nej, men vissa dagar kommer du lätt att kunna nöja dig med bara 1 drake. Men om vinden plötsligt blir starkare eller det finns dagar med svag vind så fungerar det inte. De flesta kitesurfare har mellan 2-3 drakar i storlek 12,9,7, detta täcker de flesta väderförhållanden. Men det beror såklart på din vikt och val av brädstorlek.Drakens form

När du köper din första drake vill du att den ska ha några egenskaper som är lätta att utveckla: enkel återlansering, bra för att gå i motvind och ett stort vindområde, dessa egenskaper gör att du utvecklas snabbare och i början får du ut mer av dina sessioner. Drakar med dessa karateegenskaper finns vanligtvis på delta- eller bågformade drakar, som vi kommer att granska nu.Det finns 4 typer av drakar.


Delta-drakar


Delta-drakar kommer att vara det bästa valet som din första drake. Satsens form gör det enkelt att starta om igen. Du drar bara i ena sidan av stången och några sekunder senare lyfts draken automatiskt från vattnet. Dessutom är deltadrakar lite långsammare, vilket gör dem stabila i luften och mer förlåtande när man gör misstag. På grund av Tränssystemet ger deltadrakar ett stort vindområde och samtidigt tål de kraftiga vindbyar.


Bäst för: Freeride och nybörjare

Bågedrakar

Bågdrakar är en av de mest populära typerna av drakar och var också en av de första typerna av drakar när kitesurfingen började. Bågformen gör att draken har goda motvindsegenskaper, stort vindområde och dessutom kan draken lätt kraftlösas på grund av träns/remskiva-systemet. Drakens form ger dig ett stort lyft i dina hopp, samtidigt som en bra hängtid. Den är också ett bra val som din första drake då den har många av egenskaperna som gör det lättare för dig att utvecklas.


Bäst för: Freeride, old school, lätt vind och racing. Hypriddrakar (Open C-design)

Detta är en kombination av båge och c-kites. Här får du de bästa egenskaperna från varje drake och därför får du den bästa allroundupplevelsen av denna drake. Dessa drakar erbjuder fler alternativ för dig som kitesurfare - men du måste vara mer aktiv i din kontroll över draken. Det kan vara en perfekt kite efter att du har byggt upp en bra kitekontroll och du är redo att utvecklas eller prova dig på andra discipliner som big air, vågsurfing eller om du bara vill kitesurfa och ha fler alternativ.


Bäst för: Freeride, big air, vågsurfing, freestyle. En bra blandning för lite av varje.


 C drakar

Den här typen av drake erbjuder bra stabilitet och pop för ohakade trick, dessa egenskaper kommer att uppskattas av en mer erfaren kitesurfare som fokuserar på freestyle och wakestyle. Ofta använda C-drakar kommer att ha ett mycket attraktivt pris, men låt dig inte lockas av det billiga priset då dessa drakar blir svårare att utveckla på.


Bäst för: Freestyle och wakestyle
Vilken annan utrustning behöver du?

Nu när du vet vilken typ av drake du ska köpa är det dags att skaffa resten av utrustningen som, en passande bar, trapets, kiteboard och en våtdräkt!Kite bar

Köp alltid en bar när du köper din drake. På så sätt vet du att draken och stången passar ihop och du kommer inte ha problem med om de passar ihop. De flesta barer passar alla drakar, men du kommer ofta behöva justera dem.


Om du köper en begagnad stång, kontrollera alltid om säkerhetssystemet fungerar och kontrollera linorna för hål eller små revor i linorna.

Du hittar alla våra kitebars här .


Trapets


Förmodligen under din kitesurfingkurs använde du en sittande trapets eftersom den rör sig mindre eftersom den är kopplad till dina höfter och runt dina ben. På så sätt slipper du att den kryper upp till bröstet eftersom du sänker tyngdpunkten, vilket kan hjälpa i början.

En höfttrapets kan vara bekvämare att bära och det ger dig bättre möjlighet att röra på dig. Dessutom är det lättare att gå i motvind, men man måste vara medveten om att höfttrapetet rör sig mer och kan klättra upp, vilket kan göra det obehagligt i bröstet. Försök att hitta rätt storlek och prova innan du köper!


Trapetsen kan hålla i flera år och finns till ett rimligt pris, så ta dig tid och välj den trapets du känner dig bekväm med, välj inte efter färg!

Se alla våra trapetser här .
Kiteboarding


Vilken storlek kitesurfingbräda ska du välja?


  • större kiteboard - mindre drake

  • mindre bräda - större drake

Kolla in den här om hur du väljer den kiteboard som passar dig bäst. Du hittar alla våra kiteboards här .


Våtdräkt


Köp en våtdräkt gjord för kitesurfing eller för vanlig surfing, dessa våtdräkter blir mer elastiska och bekväma. Beroende på var du surfar avgör hur tjock dräkten ska vara.Kitesurfpaketerbjudande / startpaket

Oavsett om du är ny eller erfaren kitesurfare kommer ett kitesurfpaket att ge dig några bra rabatter jämfört med att köpa kite och kiteboard separat. Alla våra kitesurfingpaket kommer komplett med allt du behöver. Draken kommer komplett med stång, lina, trapets, pump och väska, brädan kommer med fenor, handtag och remmar.

Vi rekommenderar dessa startpaket för kitesurfing för nybörjare som precis har börjat kitesurfa.

kitesurfing nybörjarpaketLämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras