12 Kitesurfingsmisstag för nybörjare och hur man undviker dem

När vi startar en ny hobby är det såklart naturligt att göra många nybörjarmisstag. Vilket också är en del av processen att bli bättre. Men skulle det inte vara bra om vi bara kunde undvika några av dessa misstag? Det kan spara oss mycket frustration och tid. Tobias Mårtensson är godkänd kitesurfinstruktör på Frozen Palm Tree. Här ger han sin syn på 12 misstag som nybörjare ofta gör och hur man undviker dem.

Tyckte du att det här blogginlägget var användbart? Gilla och dela den med dina vänner.


Du frågar inte lokalbefolkningen om drakplatsen eller vad reglerna är på stranden

När du kan kitesurfa på egen hand kanske du vill prova några nya platser eller så kanske du vill åka utomlands och testa kitesurfing, vilket starkt rekommenderas! Men det kan vara stor skillnad mellan olika kitespots, så de regler som gäller för var du lärt dig kitesurfa med din instruktör. De kan vara annorlunda på en annan kitespot. Därför bör du alltid fråga några av de lokala kitesurfarna på plats om vad du bör vara medveten om. Det vore synd att kitesurfa i ett område där kitesurfing är förbjudet. Eller hamna i en farlig situation för att du inte frågade vad du borde vara medveten om. Så kom alltid ihåg att fråga den lokala kiteskolan eller några av de lokala kitesurfarna i området.


Du testar att kitesurfa när väderförhållandena inte är för det

Väderförhållandena är förstås det viktigaste när du åker kitesurfing. Om det inte blåser kan du inte kitesurfa. Om det blåser på stormnivå skulle jag också avråda från att ge dig ut och kitesurfa, så håll dig inomhus där det är säkert! Tyvärr kan vi inte kontrollera vädret. Därför bör du göra en grundlig bedömning av väderprognosen, kolla gärna flera olika väderprognoser innan du ger dig ut och kitesurfar. Det kommer att bli tråkigt, att ha gått ut på drakplatsen och ha ställt in all utrustning. Sedan, för att se mörka moln på vägen - vilket kommer att innebära att du måste packa ihop och åka tillbaka hem. Men det är bättre att vara på den säkra sidan, du vill inte bli fångad ute på vattnet om en storm skulle bryta ut. Att kitesurfa i regnet är egentligen inget problem så länge det inte är stormigt. Eftersom de kraftiga vindbyarna kommer att göra det svårt att kontrollera draken i olika situationer, till exempel när du måste landa eller har sjösatt din drake. Kolla därför väderprognosen innan du går ut och surfar. Då får du också en bra upplevelse.


Du kitesurfar ensam

Även om du kan kitesurfa på egen hand bör du inte gå ut ensam som nybörjare. Det är både roligare att surfa med vänner, men det är också mycket säkrare, då man kan hjälpa varandra om något går fel. Om du går till en ny kitesurfplats och det inte finns någon annan på vattnet, så är inte väderförhållandena som de ska, annars är du uppe tidigt (respekt till dig förstås för att du är målmedveten)


Du har ingen hjälm

Vissa nybörjare tror att de inte behöver en hjälm efter att ha lärt sig kitesurfa på egen hand. Vissa tycker till och med att de ser fåniga ut med hjälm på. Om det är anledningen, köp en bostad som du tycker ser bra ut för dig.


Du köper en C-kite

Det finns en hel del olika drakar inom sporten, vilket kan göra det förvirrande för nybörjare i början. Vilken drake ska du köpa? Det finns bågdrakar, hybriddrakar och C-drakar. I den här videon går Rasmus igenom allt du bör veta om de olika drakarna och vad skillnaden mellan dem är.


Du känner inte till de internationella draksignalerna

Som nybörjare kommer det att hjälpa att känna till de olika draksignalerna. För när du är på vattnet kan du inte förvänta dig att andra ska höra dig på grund av vinden. Lär dig och använd istället de olika draksignalerna. Dessa 4 draksignaler är de viktigaste att känna till.

  1. Tummen upp: Jag är redo att lansera min drake - använd signalen när du är redo att lansera din drake.
  2. En platt handflata mot hjälparen/utskjutaren: Använd denna signal för att visa att du inte är redo att starta och att något är fel.
  3. Två slag på huvudet: Jag vill landa min drake - använd den här signalen för att berätta för andra runt omkring dig att du vill landa din drake.
  4. Vifta med armarna ovanför huvudet, upprepade gånger: Jag behöver hjälp - använd denna signal om du är i nöd och behöver hjälp.
Den här videon går igenom några av de olika signalerna som jag skulle rekommendera att du tittar på så att du får en bättre förståelse för vad de betyder:


Du håller (drake)stången felaktigt

När du börjar kitesurfa vill du bara vara på vattnet. Det vill vi alla! Men att få ner grunderna är viktigt och kommer att spara dig mycket frustration i framtiden. Därför är det viktigt att veta hur man håller sin kitebar korrekt. För hur du håller din bar hjälper till att avgöra hur mycket kontroll över baren och draken du har. När du håller din kite bar måste dina händer vara nära varandra och varje hand måste vara på rätt sida (vänster hand på vänster sida av stången och höger hand på höger sida av stången). Vissa försöker få sina grepp korsade, vilket inte är praktiskt (och kan bli en säkerhetsfråga). Om du glömmer hur du håller stången rätt, fråga din instruktör eller titta på instruktionsvideorna du fick från din drakskola (om du har några), eller titta på videor online - det finns massor!


För aggressiv kitestyrning

"Less is more" är ett uttryck du kan skriva bakom örat när det gäller hur du styr din drake. När du har ställt in din drake optimalt ska det ta några centimeters rörelse med stången för att styra draken. (Det räcker med små rörelser för att få draken att röra sig). Draken behöver tid för att reagera på dina rörelser, så du bör ta hänsyn till det istället för att flytta stången aggressivt. För en för aggressiv styrning kan förstöra flödet av din drake och innebära att du tappar kontrollen över den - speciellt i svaga vindar.


Du sjösätter för nära land

Du kan nu vattenstarta - bra jobbat! En vattenstart är en av de grundläggande sakerna en nybörjare måste lära sig under sin kitekurs. Se dock till att när du ska öva på din vattenstart, att du har en bra bit från land, annars skrapar dina fenor mot botten när du börjar i vattnet och du gör en faceplant själv! Som varken ser ut eller känns bra!


Du kollar inte om dina linjer är trassliga

Du har satt upp din drake och du är redo att sjösätta och gå på vattnet. Men kom du ihåg att kolla dina rader en extra gång? Kontrollera att dina tränsar ser rätt ut innan du kopplar ihop dina linor. Sätt aldrig på dina linjer utan att kontrollera att allt är i sin ordning och dubbelkolla dem!


Du trycker upp draken när du behöver hjälpa till att sjösätta

När du måste hjälpa till att lansera kanske du vill trycka upp draken i luften. Det ska du aldrig göra. När du trycker upp draken förstör du den idealiska positionen för draken och den kommer ofta att falla till marken. Vänta istället på att du får signalen "Jag är redo att sjösätta" och släpp draken - det är både enkelt och lätt!


Rulla upp dina linjer om du tar en paus

Föreställ dig att du går längs stranden och plötsligt faller du. Man upptäcker att någon har glömt att rulla upp sina rader och de ligger utspridda överallt, hur irriterande är inte det?! Ofta är det nybörjare som har glömt att rulla ihop sin lina om de tar en paus. Så var inte en av dem, rulla upp dina linjer efter användning och alla på stranden kommer att tacka dig.


Slutsats

Det var listan med 12 nybörjarmisstag. Vi har avslöjat allt från tekniska problem som aggressiv kitestyrning och fel grepp om stången. För praktiska problem som att inte bära hjälm och glömma att fråga lokalbefolkningen om olika regler på nya drakplatser. Nu är du medveten om dessa misstag och du bör kunna undvika dem (åtminstone några av dem) Från den här listan, vilka misstag gör du? och hur kommer du ihåg att inte upprepa dem?

Skriv en kommentar!

Titta på vattnet!


Tyckte du att det här blogginlägget var användbart? Gilla och dela den med dina vänner.

Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras